ANA FİKİR


Eskiden okulda edebiyat dersinde öğretmenimiz bir ders kompozisyon yazdırırdı. Bu ders de tabi önemli olan yazındaki imla kurallarına dikkat etmen anlatacaklarını giriş gelişme...


Eskiden okulda   edebiyat dersinde öğretmenimiz bir ders kompozisyon yazdırırdı. Bu ders de tabi önemli olan yazındaki imla kurallarına  dikkat etmen anlatacaklarını giriş gelişme ve sonuç olarak bir akış içerisinde sunabilmen falan gibi konular idi ama benim için önemli olan hep ana fikirdi .  Yani yazmamız için söylemiş olduğu konu.

Şöyle bir hayatıma bakıyorum  zaten ben hep ana fikir üzerine yaşamışım.  Örneğin mutlu olmak  ana fikrimse haklı olmak ile ilgili atışmalara girmem haklısın der kendi doğrultumda ilerlerim. Bu arada  haklı bulmadığım kişilerle olmaktansa haklı bulduğum kişilerle çalışırım.

Ama insanlarla iletişimimde beni en çok sıkan tipler ana fikir yerine teferruat ile uğraşanlar. Bu kişilere ihtiyaç var mı ? Kesinlikle evet çünkü kalite ayrıntılarda saklı.  Ama  benim yapıdaki biri asla kalite ile ilgilenemiyor, çünkü teferruat onu sıktığı için  yaptığı işi de bırakıyor.  Onun için her konuda  yaptığım işlerin ayrıntılarını birilerine bırakır ve asla işlerine karışmam.  Doğru mu?  Neye göre, kime göre?  Benim yapımda olan birine göre çok doğru.

Belki ben zamanla bu huyumdan kurtulursam  daha kaliteli işleri kendi kendime çıkarabilirim ama  sadece ayrıntıda kalan kişilere de çok önemli bir tavsiyem olacak. Ana fikri  unutmayın. Sadece  beni mutlu etmek için değil  aynı zamanda yaşantınızda  hedefinize ilerleyebilmeniz için.

Örneğin:

“Ayşe  bakkala gidiyorsan bana da bir ekmek alır mısın?”

Cevap ;

“Tabi ki”   veya  “Acelem var kusura bakma  alamayacağım  veya başka bir mazeret”

Ayşe  ekmeği alacak ama verdiği cevap;

“Siz de un yok muydu?  Dün almamış mıydın?  Hani sen ekmek yememeye karar vermiştin?”   gibi  ve gerçekten de bunları merak ederek  en az 5 dakika benimle konuşması  Allah’ın  celal sıfatının ben de tezahürüne sebep oluyor.

Ah o derslerde okuduklarımızı hayata geçirebilsek  kompozisyondaki  esas olayın ana fikre sadık kalınması gibi.  Din dersinde öğrendiklerinin  esas amacının yaşamında yansıması gibi.  

Yoksa istersen otur kitap yaz  ana fikir yoksa okuyanı  bir boşlukta bırakırsın,  ister her gün kuran oku,  idrak ve uygulama yoksa,  yaşantında  günah dediğin negatiflere bulanırsın.

Sevgiyle kalın coşkuyla yaşayın.

BİHİN EDİGE

Geri Dön